Bitcoin en de Fiscus

Uit BTCWiki.nl
Versie door Yvon (overleg | bijdragen) op 9 mrt 2021 om 15:42 (→‎Belastingregels over vermogen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Nederland

Korte samenvatting

 • Bitcoin en andere cryptovaluta's vertegenwoordigen waarde en het bezit hiervan kan leiden tot heffing in box 3 (sparen en beleggen);
 • Zakelijk handelen in cryptovaluta's kan leiden tot heffing in box 1 (inkomen uit werk en inkomen).

Raadpleeg de informatie van de belastingdienst en schakel bij onzekerheid een belastingadministrateur of accountant in. De informatie hier wordt slechts ter educatie & amusement verschaft! Fouten voorbehouden.

Belastingregels over vermogen

Elke belastingplichtige in Nederland moet over haar vermogen belasting betalen. De belangrijkste regels zijn:

 • Er wordt een fictief rendement verondersteld
 • Over dit rendement wordt belasting geheven, 31% in 2021
  • Is het fictief rendement 4%, dan is de effectieve belasting dus 4% x 31% = 1,24%.
  • Bij de invoering van het box 3 systematiek was het fictief rendement 4% over het hele vermogen (minus de belastingvrije voet). Sinds 2017 wordt voor het berekenen van het fictief rendement gebruik gemaakt van 3 schijven waardoor de berekening complexer is geworden.
 • Het vermogen wordt eenmalig per jaar, op 1 januari vastgesteld, de zgn peildatum; die waarde geldt voor dát fiscale jaar.
  • Voor de belastingaangifte over 2021 geldt dus de waarde op 1 januari 2021. De aangifte dient uiterlijk in April 2022 ingediend te zijn.
  • Heb je pas sinds 2 januari enige cryptovaluta in bezit, hoef je dus geen Box 3 belasting te betalen over dat jaar.
 • Er geldt een heffingsvrij vermogen:
  • komt het vermogen niet boven de grens, is er geen vermogensheffing;
  • komt het vermogen wel boven de grens, geldt het fictief rendement over het meerdere (dwz vermogen minus belastingvrije voet) en wordt hier belasting over geheven;
  • Voor alleenstaanden geldt een heffingsvrij vermogen van € 50.000,00 in 2021 en voor fiscale partners samen van € 100.000,00.

Waarde Bitcoin op peildatum

Aandelen verhandeld op bijv. de AEX kennen een slotkoers, om 17:00 uur. Voor Bitcoin geldt dat niet, daar vindt 24x7 handel en prijsvorming plaats. Ook lopen de koersen op verschillende exchanges voortdurend een beetje uiteen. De vraag rijst, welke koers moeten we dan hanteren? Op de website van de belastingdienst staat hierover: "U hanteert daarbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform".

Zie peildatum.nl voor actuele informatie.

Peildatumwaarde volgens BitMyMoney
Waarde op peildatum
1 januari*
Bron Heffingsvrij

vermogen

Belasting** per Bitcoin
(indicatief)
2021 € 23.934 € 50.000
2020 € 6.402 € 30.846
2019 € 3.230 Video € 19
2018 € 11.503 Video

** voor waarde Bitcoin > belastingvrije voet

2020

In 2020 ligt het heffingsvrij vermogen op € 30.846,00. Dit houdt in dat je geen belasting hoeft te betalen als je op 1 januari 2020 minder dan € 30.846,00 aan vermogen hebt. Daarboven betaal je vermogensbelasting over het meerdere. Let op: we hebben het hier niet alleen over je vermogen in Bitcoin en andere cryptovaluta. Ook je spaargeld en andere beleggingen vallen onder eigen vermogen. (Maar (eerste) eigen huis en hypotheek vallen buiten box 3).

Hoeveel belasting je precies betaalt hangt af van je totale vermogen. Bij een vermogen tot € 100.000,00 betaal je een tarief van 0,54 procent. Dit stijgt uiteindelijk tot 1,58 procent bij een vermogen van meer dan 1 miljoen.

Inkomstenbelasting voor actieve handelaren

Indien je actief in cryptovaluta's handelt, een regelmatige day trader bent die daar meerdere uren per dag mee bezig bent, kan het zijn dat de fiscus jouw inkomsten hieruit als inkomen gaat belasten.

(Gevaar van) niet opgeven

Regelmatig lezen we in chatgroepen mensen die stoer aankondigen dat ze hun crypto's voor de fiscus verborgen houden. Dat gaan we hier zeker niet aanbevelen, al was het maar omdat het onwettig is.

Maar bedenk ook: als je plotseling een auto, huis of yacht met helikopterdeck gaat kopen dat de fiscus vragen gaat stellen. Waar komt die rijkdom opeens vandaan? En bij de fiscus geldt (helaas): schuldig, tenzij je je onschuld aannemelijk kan maken.... Leuker kunnen we het niet maken


Wanneer je jouw vermogen in bitcoin en andere cryptovaluta niet aangeeft bij de belastingaangifte en de Belastingdienst hier achter komt, zijn de consequenties groot. De Belastingdienst kan een boete opleggen tot 300 procent van de belasting die je hoorde te betalen (en die je logischerwijs dan alsnog moet dokken). Dat niet alleen: het kan zomaar zijn dat de Belastingdienst je besluit strafrechtelijk te vervolgen. De Belastingdienst kan tot vijf jaar na de aangifte nog aankloppen om verhaal te halen.

Bron: Manners.nl

Door de invoering van de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn (AMLD5)[1] staan aanbieders van cryptodiensten onder toezicht van De Nederlandse Bank (DNB) en moeten ze zich houden aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet 1977. DNB verwacht van aanbieders van cryptodiensten dat zij van alle cliënten bij onboarding een profiel, inclusief verwacht transactiegedrag, opstellen. Afwijkingen van dit profiel en verwacht verdrag kunnen een aanleiding zijn om een transactie te analyseren om te beoordelen of deze moet worden aangemerkt als ongebruikelijk. Dit kan betekenen dat een aanbieder van een cryptodienst bijvoorbeeld vraagt naar een kopie van je aangifte inkomenstenbelasting. Het opzettelijk verborgen houden van vermogen, ongeacht de wettige/onwettige herkomst, wordt gezien als witwassen, waardoor aanbieders van cryptodiensten verplicht zijn om hiervan een melding te maken.

België

Notepad.png

Dit artikel is een beginnetje.

Referenties

 1. [1], Implementatiewet wijziging vijfde anti-witwasrichtlijn