Bitcoin gebruiken: verschil tussen versies

Uit BitcoinWiki.nl
(Fiat Valuta toegevoegd)
(bewerkt hyperinflatie en fiat)
Regel 48: Regel 48:


• De instanties (FED,ECB, IMF(met de SDR), etc.) die het fiat geld printen zorgen ervoor dat de koers stabiel blijft.
• De instanties (FED,ECB, IMF(met de SDR), etc.) die het fiat geld printen zorgen ervoor dat de koers stabiel blijft.
Wanneer het vertrouwen in deze instanties wegvalt, valt ook het vertrouwen in de ongedekte valuta  weg. Dit kan ontstaan door o.a. slecht monetair beleid en het continue bijdrukken van geld. Hoe meer het ongedekte geld in koopkracht afneemt, des te minder vertrouwen mensen doorgaans krijgen in deze instanties. Effectief betekent dit dat mensen(de burger) minder boodschappen kunnen doen voor hetzelfde geld. Goede voorbeelden hiervan zijn: [https://duitslandinstituut.nl/naslagwerk/50/ruhrbezetting-en-hyperinflatie hyperinflatie in de Weimarrepubliek] en meest recentelijk ook in [https://nos.nl/artikel/2245044-een-broodje-van-1-miljoen-bolivar-hoe-komt-venezuela-af-van-hyperinflatie.html Venezuela] INSERT HYPER INFLATION.

Versie van 26 feb 2021 11:28

Bitcoin is op verschillende manieren te gebruiken. Je kunt Bitcoin gebruiken als geld, en geld heeft verschillende functies.

Uitgeven als betaalmiddel: "Medium of exchange"

Je kunt bitcoin gebruiken als betaalmiddel. Bitcoin vervult dan een "tussenrol" in plaats van ruilhandel: omdat de kans vaak heel klein is dat twee mensen die iets willen kopen toevallig precies op het zelfde moment hun product of dienst aanbieden en kunnen uitwisselen. Voorbeeld: Een hijskraanbouwer heeft niet dagelijks tomaten nodig en een tomaatteler ook geen hijskranen. Om dit probleem op te lossen wordt geld ingezet als tussen-ruilmiddel om waarde flexibeler te kunnen uitwisselen.

Op de site spending-bitcoin.com kun je zien waar je bitcoin kan uitgeven. Let goed op, want het is vaak duur om "on-chain" betalingen (betalingen op de blockchain) te doen. Voor kleine betalingen werkt het lightningnetwerk een stuk beter. Let daar dus op bij het uitkiezen van je winkel en betaalmethode (als je de keuze krijgt).

Store of value / oppotmiddel: het opslaan van waarde

Een manier om waarde voor korte of (vooral) langere tijd te bewaren. Een oppotmiddel, om te sparen en bewaren. Een goede store of value ondervindt weinig inflatie. Want alleen dan wordt waarde voor langere tijd gepreserveerd. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van pensioen. Mensen werken hun werkzame leven en sparen voor hun oude dag. Als die dag er dan is, willen ze graag dat hun spaargeld nog steeds die waarde heeft.

Door de continue devaluatie van ongedekt fiat geld merken grote organisaties dat hun cash geld over tijd minder waard wordt en zij daardoor aan koopkracht verliezen. Dit kan het best gezien worden als een ijsblokje wat langzaam smelt. Door Fortune 500 bedrijven als Square, MicroStrategy en Tesla is er bij beursgenoteerde (en grote private ondernemingen) een veranderende mindset ontstaan met betrekking tot de allocatie van de cash reserves(treasury). Tegen de verwachtingen van de massa in, is dit op korte termijn al een succes gebleken en heeft Tesla bijvoorbeeld al meer verdiend aan de nieuwe allocatie van haar cash reserves dan haar totale verkopen in 2020.

De verwachting is dan ook dat deze trend zich voort zal blijven zetten en meer bedrijven overtijd zullen volgen en 1-5% van hun cash reserves zullen alloceren als cash diversificatie.

Bedrijven/instellingen die Bitcoin hebben gekocht en het ROI till date:

Meerdere (beursgenoteerde) bedrijven gebruiken bitcoin als waardeopslag

Bedrijven/instellingen die Bitcoin hebben gekocht op orde van hoeveelheid/grootte:

Wie(bedrijven/instellingen) heeft hoeveel Bitcoin?

Unit of account / rekeneenheid

Een maatstaf voor de waarde van iets. Een rekeneenheid. Een hamburger die bijvoorbeeld 5 eenheden van een valuta kost geeft een mentale houvast om in te schatten of deze duur is of niet. Als een ander restaurant een hamburger voor 4 verkoopt, kan je inschatten wat de waarde daarvan is.

Het is van belang dat de waarde van de valuta niet schommelt. Want als dat wel zo is, dan wordt het al snel moeilijk om de waarde van een product te vergelijken met hetzelfde product een week eerder.

Ook is het niet prettig als een gangbaar product als een hamburger 0,0000000458 kost of 45.800.000.000. Daar hebben mensen weinig "gevoel' bij.

Harde valuta

Hard geld/valuta is geld dat niet zomaar onderhevig is aan plotselinge waardestijging of daling van de koopkracht, door uitbreiding van de M2 money supply of Quantitative Easing(ook wel bekend als money printer goes brrrrr). Harde valuta hoort 1:1 gekoppeld te zijn aan een tastbare commodity zoals goud, zilver of platina. De definitie van hard geld is dat het intrinsieke waarde heeft. Tot 1970 was de US Dollar ook hard geld en gekoppeld aan goud. Echter, om de oorlog in Vietnam te kunnen financieren heeft de toenmalige President Nixon de dollar van de inwisselbaarheid van goud losgekoppeld. Hierna is de dollar enkel nog aan inflatie onderhevig geweest en heeft anno 2021 zo’n 95% van haar originele waarde verloren. $100,- uit het jaar 1900 zou vandaag in 2021 nog maar $3.10 aan koopkracht waard zijn.

Waarom is de dollar hierin zo belangrijk? Omdat de dollar momenteel de wereld reserve munt is. Andere valuta(welke ook geen intrinsieke waarde hebben) zijn hieraan gekoppeld. Dit betekent dat als de Dollar aan hevige inflatie onderhevig is andere valuta dit ook zullen doen. Ook als dit tegen de wil van centrale banken in. Tevens wordt het internationale en trans-Atlantische betalingsverkeer ook in Dollars gesetteld.

Bitcoiners zien euro's en dollars vanwege de hoge inflatie niet als hard geld.

Fiat valuta(ongedekt geld)

Fiduciair geld is geld dat zijn waarde niet ontleent uit intrinsieke waarde maar uit het vertrouwen dat er goederen en diensten mee gekocht kunnen worden. Concreet gezegd berust de waarde van dit geld dus op vertrouwen. Fiduciair is tevens afgeleid van het Latijnse woord voor vertrouwen.

Wanneer men vertrouwen in fiat geld heeft, betekent dit ook dat er een causale vertrouwensrelatie is met de instituten die gaan over het printen en distribueren van fiat geld.

Dit vertrouwen wordt als volgt in stand gehouden:

• Het is in de wet vast gelegd dat fiat een wettelijk betaalmiddel is;

• Het is erkend om je belastingen ermee te kunnen betalen;

• De instanties (FED,ECB, IMF(met de SDR), etc.) die het fiat geld printen zorgen ervoor dat de koers stabiel blijft.

Wanneer het vertrouwen in deze instanties wegvalt, valt ook het vertrouwen in de ongedekte valuta weg. Dit kan ontstaan door o.a. slecht monetair beleid en het continue bijdrukken van geld. Hoe meer het ongedekte geld in koopkracht afneemt, des te minder vertrouwen mensen doorgaans krijgen in deze instanties. Effectief betekent dit dat mensen(de burger) minder boodschappen kunnen doen voor hetzelfde geld. Goede voorbeelden hiervan zijn: hyperinflatie in de Weimarrepubliek en meest recentelijk ook in Venezuela INSERT HYPER INFLATION.