Bitcoin in El Salvador: verschil tussen versies

Uit BTCWiki.nl
Regel 138: Regel 138:
antwoord mogelijk, korte termijn. lange termijn bitcoin don't care
antwoord mogelijk, korte termijn. lange termijn bitcoin don't care


==== Waaruit staan de bezwaren van de tegenstanders en zijn deze bezwaren terecht? ====
==== Waaruit staan de bezwaren van de lokale tegenstanders en zijn deze bezwaren terecht? ====


antwoord bang voor btc en hekel aan el predidente
Uit het live verslag dat Bart van de Satoshi Radio podcast (episode XX) ter plaatste deed, bleek dat er twee redenen zijn bij de inwoners van El Salvador om tegen Bitcoin te zijn:
* Men begrijpt niet wat Bitcoin is (laat staan Lightning), snapt niet hoe het werkt, denkt dat het een speeltje van rijke Westerlingen is en ziet de volatiele koers.
* Men is fel tegenstander van de president en zijn autoritaire acties. Dus Bitcoin is dan meer een stok om de gehate president mee te slaan.
En dat laatste is weinig te doen. Aan het gebrek aan kennis over bitcoin des te meer, hopelijk zal het begrip van Bitcoin in de loop der tijd toenemen en de angst voor Bitcoin bij de bevolking daardoor afnemen.


==== Het IMF claimt dat Bitcoin El Salvador's economie op macro niveau negatief zal beïnvloeden. Heeft het IMF een punt? ====
==== Het IMF claimt dat Bitcoin El Salvador's economie op macro niveau negatief zal beïnvloeden. Heeft het IMF een punt? ====

Versie van 26 sep 2021 18:38

< niet klaar, dus nog niet hiernaartoe linken vanuit een andere pagina >


Voorgeschiedenis

Dollarisatie El Salvador

De colón (SVC) was van 1892 tot aan 2011 de munteenheid van El Salvador. De colón was vernoemd naar Christopher Columbus (Cristóbal Colón in het Spaans). Op 1 januari 2001 werd de United States dollar (USD) wettig betaalmiddel in El Salvador. Hiermee verloor El Salvador de regie over het eigen monetair beleid. Dit omdat het monetaire beleid ten aanzien van de USD door de Federal Reserve in de Verenigde Staten wordt gemaakt.

De dollarisatie heeft op 2 wijzen invloed op de latere invoering van Bitcoin. Ten eerste heeft het land El Salvador sindsdien geen eigen munt meer, dus geen controle over het monetaire beleid. De invoering van Bitcoin is dus iets minder vreemd dan voor een 'gewoon' land dat wél een eigen munt heeft. Dit is de positieve invloed.

In negatieve zin heeft de dollarisatie delen van de bevolking argwanend gemaakt voor verandering van de munt. De El Salvadorianen was een bepaalde koers beloofd bij de omzetting van hun spaartegoeden, maar de uiteindelijke koers bleek veel slechter. 'Gaat dit nu weer gebeuren?' is een logische angst.

President Bukele

Nayib Armando Bukele Ortez (geboren 24 juli 1981) is de president in El Salvador sinds 1 juni 2019 na hen winnen van de verkiezingen van 2019. De als 'populistische' bestempelde president haalde 53% van de stemmen en verkreeg daarmee absolute meerderheid in beide kamers van het parlement. Bukele is met zijn 40 jaar (in 2021) een van de jongste presidenten op aarde.

Bukele is onder meer populair geworden door de effectieve bestrijding van het straatgeweld en het aanpakken van oude, corrupte machtstrukturen die naar verluidt de elite de hand boven het hoofd en in het zadel van de macht houden.

Er is veel kritiek op Bukele, ook vanuit het Westen. Gewezen wordt op de autocratische trekken van de president. Zo heeft hij rechters vervangen en met militair vertoon in het parlement wetten doorgedrukt om geld vrij te maken voor bestrijding van criminaliteit.

Ondanks dat hij zich opwerpt als man van het volk komt hij uit een gezin behorend tot de bovenlaag van het land.

Eerste Bitcoin experiment: El Zonte/Bitcoin Beach

Mike Petereson, een surfer neergestreken in het kustplaatsje El Zonte zette daar sinds 2018 een circulaire lokale Bitcoin-economie op, waaraan een duizendtal mensen en een hondertal snackbars en winkeltjes deelnamen. De infrastructuur bestond in essentie uit 1 Lightning Node. De mensen gebruikten een Lightning wallet, omdat on-chain fees te duur zijn voor Salvadorianen en de transacties te traag voor gebruik in winkels e.d. Dit is redelijk succesvol gaan draaien en uiteindelijk heeft ook president Bukele dit ter plaatse leren kennen. Dit bracht hem op het idee deze opzet van Bitcoin Beach over het hele land uit te rollen. Anders gezegd, zonder de surfer in El Zonte was Bitcoin nu bijna zeker geen wettig betaalmiddel in El Salvador geweest.

Details
Een anoniem gebleven persoon vond zijn USB-stick terug met daarop bitcoin, ooit gekocht voor 15 dollarcent. Hij zocht een goed doel ervoor en sloot een partnerschap af met surfer dude Michael (Mike) Peterson. Peterson kreeg van hem een flinke donatie, op voorwaarde dat de bitcoins gebruikt werden om een circulaire Bitcoin economie op te zetten, en niet direct te verkopen voor fiat. (bron: Medium)
Peterson kwam namelijk al jaren in het kust plaatsje El Zonte om te surfen. Hij en zijn vrouw kochten een huis en gingen er permanent wonen. Ze zagen dat de lokale armere bevolking geen bankrekening had en puur op content geld leeft. Over afstand geld sturen of ontvangen is voor 70% van de bevolking onbereikbaar.
Peterson overwoog Bitcoin (on chain) te introduceren maar zag daar van af wegens de lage transactiesnelheid en hoge fee kosten. Hij vond te tijd rijp om Lightning in het dorp te introduceren: alle mensen die mee wilden doen (kleine eettentjes e.d.) dienden de Satoshi (Lightning-only) Wallet te installeren op hun telefoon. Peterson zette een Lightning node onder eigen beheer op. De hele lokale Bitcoin economie draait in feite op deze node. Om twijfelende mensen over de streep te trekken beloofde Peterson te allen tijde sats terug om te wisselen voor contante dollars.

Invoering bitcoin als wettig betaalmiddel

Aankondiging van de Bitcoin Wet tijdens Bitcoin Miami Convention

Jack Mallers (CEO van Strike) hield op 5 juni een presentatie op Bitcoin Miami Convention 2021, tijdens deze presentatie haalde hij problemen aan die volgens hem verkeerd gaan in de macro-economie. Hierna vertelde Mallers wat emotioneel welke nadelen het gebruik van de US dollar voor El Salvador, bijvoorbeeld de kosten van remittances. Tijdens zijn bijna drie maandelijkse verblijf in El Salvador hielp en leerde hij de El Salvadoranen met betrekking tot Bitcoin. Mallers kreeg een bericht van Bukele met de vraag om mee te helpen aan het plan om bitcoin als wettig betaalmiddel te maken in El Salvador. Tijdens deze presentatie liet Mallers een video van Bukele zien, hierin vertelde Bukele dat hij volgende week een wetsvoorstel inbrengt die bitcoin als wettig betaalmiddel zal beschouwen.

Wetsvoorstel

Vier dagen na de aankondiging van de Bitcoin Wet, op 9 juni, nam het congres het wetsvoorstel aan met een overgrote meerderheid van 62 uit 84 stemmen. El Salvador gaf aan dat zij negentig dagen nodig hadden om het land voor te bereiden op de ingang van deze wet. Op 7 september 2021 ging de Bitcoin Wet in. Met de inwerkingtreding van deze wet is El Salvador het eerste land ter wereld dat bitcoin als wettig betaalmiddel accepteert.

De Bitcoin Wet

In een tweet van Bukele (Engelse versie) liet hij zien wat de inhoud van 'the Bitcoin Law' (de Bitcoin Wet) is.

Bitcoin Magazine vatte de Bitcoin Wet als volgt samen:

 1. Het doel van het wetsvoorstel is om van Bitcoin een wettig betaalmiddel te maken;
 2. De prijs tussen Bitcoin en de dollar wordt volledig overgelaten aan de vrije markt;
 3. Prijzen mogen worden uitgedrukt in Bitcoin;
 4. Belastingen mogen worden betaald in Bitcoin;
 5. Uitwisseling van Bitcoin voor andere valuta is belastingvrij, zoals het hoort;
 6. De Amerikaanse dollar wordt gebruikt in de boekhouding als referentie-valuta;
 7. Alle aanbieders van producten of diensten moeten Bitcoin accepteren als dat als betaalmiddel wordt aangeboden;
 8. Winkels kunnen een bitcoin wallet via de overheid aanmaken;
 9. De staat zal via de Banco de Desarollo de El Salvador (BENDESAL) gegarandeerd de uitwisseling tussen de Amerikaanse dollar en Bitcoin faciliteren;
 10. Er komt een fonds (trust) van $150 miljoen dat wordt gebruikt om uitwisselingen te faciliteren en de kosten te dekken.

Vooral punt #7 heeft kritiek gekregen: de verplichting past niet erg bij het 'vrijheid-blijheid' ethos van Bitcoin. Die verplichting is overigens wel gecompenseerd door een andere voorziening in de wet: dat voor die partijen die (nog) niet in staat zijn om Bitcoin te accepteren (om bijv. technische redenen) de verplichting nog niet geldt. En dat de overheid hulp biedt met bijv. educatie om de invoering van de voorzieningen door winkeliers e.d. te vergemakkelijken.

Chivo wallet en Chivo ATM

Bij ingang van de wet bood El Salvador twee producten aan; de Chivo wallet en de Chivo ATM. Chivo is in El Salvador jargon voor het woord 'cool'.

Chivo Wallet

De Chivo wallet is een door de El Salvadoraanse staat uitgebrachte bitcoin wallet, waarmee je bitcoin kan ontvangen en verzenden. Deze wallet maakt gebruik van Lightning, waarmee je instant en zo goed als kosteloos bitcoin kan verzenden en ontvangen doormiddel van bijvoorbeeld het scannen van een QR-code. Om bitcoingebruik onder de bevolking te stimuleren kon elke gebruiker gratis $30 aan bitcoin ontvangen in de Chivo Wallet. Het gebruik van de Chivo wallet is niet verplicht, iedereen is vrij te kiezen welke bitcoin wallet hij of zij gebruikt.

Chivo ATM

De Chivo ATM is een pinapparaat waarmee.....

-in Amerika ATM's

-in E.S.

Remittances

Remittances is engels voor het overmaken van geld van het buitenland naar je eigen thuisland. Veel El Salvadoranen werken in het buitenland om geld te verdienen, zij maken dit geld over naar El Salvador. In de Verenigde Staten werken er ongeveer 2 miljoen El Salvadoranen. Deze remittances maken ongeveer 22%?? deel uit van het bruto binnenlands product (bbp) van El Salvador. De kosten van deze remittances kan oplopen tot wel 50%?? op de traditionele manier. Door het sturen van bitcoin van het buitenland naar El Salvador (bijvoorbeeld via de Chivo Wallet) zijn er zo goed als geen kosten voor deze transacties. Dankzij deze methode zal het bbp in El Salvador significant kunnen stijgen, wat dus goed is voor de economie. Nog een probleem is om deze remittances (in cash) te ontvangen in El Salvador moeten mensen soms uren in de rij staan. Met bitcoin is dit niet het geval, omdat je jouw bitcoin wereldwijd instant kan verzenden en ontvangen.

Bron percentages toevoegen

Reactie vanuit de Bitcoin community

Op Reddit verscheen er een post die voorstelde om met de gehele community op de dag van de ingang van de wet (7 september) $30 aan bitcoin te kopen, om de bevolking in El Salvador te steunen. Het bedrag van $30 was gekozen, omdat dit het equivalent was aan het bedrag dat elke El Salvadoraan kreeg aan bitcoin. Het voorstel van deze Reddit-gebruiker werd groots omarmt. De Reddit-post kreeg duizenden reacties, maar ook op andere sociale media werd het bericht groots opgepikt. Vele mensen lieten weten dat ze bitcoin op deze dag gingen kopen en riepen ook anderen op dit te doen. Zie bijvoorbeeld deze tweet van Michael Saylor die meer dan 90.000 stemmen kreeg op een poll.

Protesten in parlement en op straat

IMF gemopper

Bitcoin op de balans van El Salvador

El Salvador heeft zelf heeft bitcoin op de balans staan.

Zie Landen en bedrijven met bitcoin op de balans

Tijdlijn belangrijke gebeurtenissen

Datum Gebeurtenis
05-06-2021 Aankondiging van Bukele van het wetsvoorstel om bitcoin een wetting betaalmiddel te maken.
09-06-2021 Congres stemt voor het wetsvoorstel om bitcoin een wettig betaalmiddel te maken.
07-09-2021 Bitcoin is een wettig betaalmiddel in El Salvador. Hiermee tevens het eerste land waarin bitcoin een wettig betaalmiddel is.
26-09-2021 Bukele meldt op Twitter: "2.1 million Salvadorans are actively using chivowallet (not downloads). Chivo is not a bank, but in less than 3 weeks, it now has more users than any bank in El Salvador (...)

FAQ over de invoering van Bitcoin in El Salvador

Is de invoering van Bitcoin economisch gezien positief voor de bevolking?

Ja, mensen kunnen nu dankzij bitcoin sparen. Veel mensen hadden vaak alleen cash geld (omdat zij geen bankrekening hebben), wat direct werd uitgegeven. Ook zal het de El Salvadoranen veel geld schelen bij het doen van remittances.

Was de introductie van Bitcoin vlekkenloos verlopen?

antwoord neen, te gehaast...

Wie betaalde de $30 airdrop in bitcoin?

Dit werd door de staat betaald met belastinggeld.

Kan Bukele bitcoin van het volk stelen of anderszins misbruiken?

Daar lijkt het niet op, want naast de staats-wallet Chivo (die een misbruik-mogelijkheid ingebouwd zou kunnen hebben) kunnen el salvadorianen elke andere Bitcoin wallet gebruiken, waar de regering geen grip op heeft.

Straalt het negatief op Bitcoin af dat juist een land als El Salvador Bitcoin omarmt?

antwoord straalde het negatief af op de VHS tape dat de porno industrie VHS adopteerde?

en bitcoin is gedecentraliseerd, het is niet van E.S.

De introductie van Bitcoin in E.S. wordt gevolgd door een crash in de koers. Ligt daar een oorzakelijk verband?

antwoord mogelijk, korte termijn. lange termijn bitcoin don't care

Waaruit staan de bezwaren van de lokale tegenstanders en zijn deze bezwaren terecht?

Uit het live verslag dat Bart van de Satoshi Radio podcast (episode XX) ter plaatste deed, bleek dat er twee redenen zijn bij de inwoners van El Salvador om tegen Bitcoin te zijn:

 • Men begrijpt niet wat Bitcoin is (laat staan Lightning), snapt niet hoe het werkt, denkt dat het een speeltje van rijke Westerlingen is en ziet de volatiele koers.
 • Men is fel tegenstander van de president en zijn autoritaire acties. Dus Bitcoin is dan meer een stok om de gehate president mee te slaan.

En dat laatste is weinig te doen. Aan het gebrek aan kennis over bitcoin des te meer, hopelijk zal het begrip van Bitcoin in de loop der tijd toenemen en de angst voor Bitcoin bij de bevolking daardoor afnemen.

Het IMF claimt dat Bitcoin El Salvador's economie op macro niveau negatief zal beïnvloeden. Heeft het IMF een punt?

antwoord kul


Succes of Gefaald Experiment ?

Hoe zal het verder gaan met Bitcoin in El Salvador? Er zijn genoeg partijen die er belang bij hebben dat dit experiment gaat falen, namelijk alle instanties die macht gaan verliezen als Bitcoin gemeengoed wordt: IMF, FED, Wereldbank, Visa/Mastercard etcetera. Sabotage-pogingen zijn te verwachten.

Maar er zijn ook voldoende intrinsieke factoren die een succesvol verloop van dit experiment in de weg staan: de vijandigheid van delen van de bevolking tegen Bitcoin, het wantrouwen jegens president Bukele.

Maar ook de lage penetratiegraad van (mobiel) internet is een probleem voor het werken met Bitcoin en Lightning in El Salvador. Niet voor niets is enkele jaren geleden een betaalsysteem in Afrika ingevoerd op basis van SMS-berichten, hetgeen veel laagdrempeliger is.

Wellicht is El Savador de lakmoestest voor Bitcoin: met een president die Bitcoin niet alleen gedoogt maar zelfs ook aanmoedigt

Navolging in/door andere landen

Paraguay?

Ukraïne

Niet: Turkije


Bronnen:

'Satoshi Radio' podcast host Bart doet in september 2021 verslag vanuit El Salvador in episodes #170 en #171.

Aaron doet in Augustus 2021 verslag vanuit El Salvador, te beluisteren in xxxx