Blockchain

Uit BTCWiki.nl
Versie door Brisk (overleg | bijdragen) op 14 mrt 2021 om 15:09

Blockchain is de onderliggende technologie van bitcoin. De blockchain is een reeks van blokken.

Blokken

Blokken kan je zien als bestandjes van ongeveer een megabyte groot, met daarin:

Wat maakt de blockchain een blockchain

  • Het allereerste blok ooit was blok 0 (genesis block) met hash 0000..e26f, gemaakt door Satoshi Nakamoto.
  • Het eropvolgende blok was blok 1 met hash 0000..6048, met een verwijzing terug naar hash 0000..e26f, een terugverwijzing naar blok 0 dus.

Blokken hebben zelf geen nummer, enkel een hash en een terugverwijzing naar het vorige blok. Doordat alle blokken naar elkaar terug verwijzen kan je een ketting maken. Het nummer is iets dat alle nodes zelf toevoegen. We noemen het nummer ook wel de blokhoogte (block height).

Je kunt het vergelijken met een geheim dat steeds door 1 iemand naar 1 nadere wordt doorverteld. Als je blijft vragen: "van wie heb je het geheim gehoord", kan je helemaal terug naar de bron van het geheim.

Initial Block Download

De 'Initial Block Download' (IBD) is het proces van het voor de eerste keer downloaden van de blockchain door een nieuwe node, zodat deze bij is tot de actuele blokhoogte. De informatie over de blokken wordt verstrekt door andere nodes in het bitcoinnetwerk. Een volledige node heeft hierdoor een kopie van de blockchain (ongeveer 400GB aan blokken) en kan alle transacties die ooit zijn gedaan volledig terugvolgen

Zie ook

  • Aflevering 5 van de [Beginnen met Bitcoin]-podcast legt dit verder uit.