Altcoins en waarde (Shitcoins): verschil tussen versies

Uit BitcoinWiki.nl
k (bitcoins -> bitcoin)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 40: Regel 40:


Daarnaast is door aanpassing in de software de mogelijkheid gecreëerd om extra functionaliteit te bouwen die gekoppeld kan worden aan het Bitcoin netwerk. Zo wordt het Bitcoin netwerk de stabiele onderlaag, waar extra (meer flexibele) software in bovenliggende lagen op kan worden gebouwd.
Daarnaast is door aanpassing in de software de mogelijkheid gecreëerd om extra functionaliteit te bouwen die gekoppeld kan worden aan het Bitcoin netwerk. Zo wordt het Bitcoin netwerk de stabiele onderlaag, waar extra (meer flexibele) software in bovenliggende lagen op kan worden gebouwd.
===De waardebepaling van Altcoins===
Het is wel duidelijk dat wij geloven dat Bitcoin uiteindelijk de enige keuze is. En als er goede projecten zijn, dat deze dan Bitcoin als onderliggende technologie (Base Layer) zullen gebruiken.
Maar Altcoins worden flink gepushed op YouTube, door influencers etc. Soms als ‘de nieuwe bitcoin’. Bij verdere analyse blijkt vaak dat de waarde van deze altcoins zo laag zijn dat er vaak over shitcoins wordt gesproken.
Om te helpen om de altcoins te kunnen beoordelen en te vergelijken met bitcoin kunnen we een aantal criteria bekijken. Daarmee hebben we  de argumenten om al die coins langs de meetlat te leggen tegenover Bitcoin. Hier volgen een paar vragen die je kan stellen.
====De hoeveelheid coins is bekend en ook wie ze heeft====
Met een bitcoin (of een aantal satoshis) ben je eigenaar van een stukje van het Bitcoin ecosysteem. En duidelijk is op welke manier de coins ooit in roulatie zijn gebracht en hoeveel er wanneer zullen bijkomen. Voor andere coins werkt dat vaak heel anders.
De eerste vraag is hoeveel coins er in totaal kunnen komen en wie dat bepaalt. Bij bitcoin staat dit keihard vast, bij andere coins is dat vaak onduidelijk. Je kunt dus een coin kopen, waar er extra kunnen worden gecreëerd.
De volgende vraag is welke manieren worden gebruikt om coins in circulatie te brengen. Als je later instapt door zo’n coin te kopen, moet je weten welk deel er al weggegeven is. Jouw deel is dan al verwaterd:
*Startmoment: bij de start van het project wordt een deel van de coins al verdeeld onder de initiële partijen: de oprichters, de developers, de investeerders. Dit kan vaak al zo’n 70% van de coins zijn. Dit heet een pre-mine.
*Pre-ICO: de mogelijkheid wordt geboden aan een selecte groep om al een deel van de coins aan te schaffen voordat het openbaar wordt verhandeld
*Airdrop: onder bepaalde criteria worden coins weggegeven aan individuen. Soms als publiciteit, soms om ontwikkelaars te trekken.
Doordat de [[blockchain]] van Bitcoin door iedereen te downloaden is op normale hardware, en [[mining]] (vanwege [[Proof of Work|proof of work]]) zorgt voor eerlijke uitgave, is dit bij Bitcoin (wél) controleerbaar.
====Iedereen kan deelnemen aan het netwerk (Netwerkdecentralisatie)====
De kern van bitcoin is dat het decentraal is en iedereen met een investering van zo’n 200 euro en een paar uur, geholpen door een actieve [[community]], in het bitcoin netwerk als [[Bitcoin node|node]] kan meedraaien. Aan het andere eind van het spectrum is een centrale SQL-database. Snel efficiënt, maar super centraal.
Vraag: hoe eenvoudig is het om zo’n node te draaien, wat zijn de apparatuureisen. En hoeveel zijn er nu actief en wie zijn de eigenaren daarvan.
*Zie [https://bitnodes.io/ Global Bitcoin Nodes Distribution] - Bitnodes voor de Bitcoin-nodes.
*Besef ook dat op de meeste bestaande computers simpel nodesoftware te draaien is, waarmee idereen zelf de blockchain kan controleren.
====Er is geen eigenaar of team dat zelfstandig de code kan aanpassen====
Belangrijk bij Bitcoin is dat de code geen eigenaar heeft, zelfs niet iemand die als eigenaar wordt gezien. Bij veel altcoins is er een team, een eigenaar of zelfs een bedrijf dat de code kan aanpassen. Dit betekent ook dat door die aanpassingen jouw investering geraakt wordt, en dat er (door overheden) íemand aan te spreken is om veranderingen te maken, of de chain te stoppen.
Binnen bitcoin worden besluiten over aanpassingen van het protocol gezamenlijk genomen. Dat kan soms lang duren (zie taproot) maar miners, developers en degenen die de nodes draaien bepalen of er updates plaatsvinden.
Maar die decentrale besluitvorming betekent óók dat er geen centrale instantie is die over aanpassingen kan besluiten. Er zijn ook voorbeelden waarbij centraal is besloten om transacties terug te draaien. Vaak met een goede verklaring, maar dat geeft toch een inbreuk op de decentralisatie.
''Probeer een idee te krijgen hoe de besluitvorming verloopt.''
====Er vinden echte transactie plaats op het netwerk====
Het Bitcoin netwerk verplaatst waarde. Op BTCUSD 48522.21 (aggr.trade) kun je de grote waardeverplaatsingen per dag zien. Kun je ergens zien hoe actief het netwerk is EN ben je in staat om te zien hoe actief het netwerk is. Maar let op spooktransacties: als twee entiteiten veel heen-en-weer sturen, lijkt het een actief netwerk….
Je hebt óók het handelsvolume op de exchanges. Maar dat gaat over de crypto op zich. Voor Bitcoin is er  PER DAG in 2021 al een fors maal boven de 1 miljard dollar verhandeld (en op peildatum 1 september 2 keer boven de 3 miljard).
====De community is actief en er is dialoog====
De kracht van een coin is ook de [[community]] die de coin verder ontwikkelt. Dat kan extra functionaliteit zijn, maar ook ondersteuning aan gebruikers. Je kan kijken naar Github. Hoe actief is de dialoog tussen developers, hoeveel contributors zijn er en hoeveel commits. Dat geeft een idee over de verdere ontwikkeling.
Telegram groepen geven ook een aardige indruk. En kijk dan met name of er groepen zijn die NIET over de prijs discussiëren, maar over inhoudelijke zaken (zoals de onderliggende techniek) of waar je elkaar kunt helpen.
====Het betrokken team heeft ervaring in cryptografie en cryptomunten====
Bitcoin is ontstaan vanuit de techniek, maar uiteindelijk is het veel waard geworden. Die waarde trekt ook personen aan die een graantje willen meepikken. Het is belangrijk te kijken naar de achtergronden van de betrokkenen. Hebben ze een goed track-record, zijn ze technisch goed onderlegd, etc. Vaak geeft LinkedIn een aardig indruk.
====De website heeft inhoudelijke content====
Natuurlijk kijk je naar de website van de coin. En het whitepaper kun je daar lezen en is concreet. Maar een hele fancy website terwijl andere criteria lagen scoren is een rode vlag. Dat betekent dat de marketing afdeling veel ruimte krijgt en dat is veelal géén goed, maar een slecht teken.

Versie van 4 sep 2021 22:00

Binnen de Bitcoinwereld worden nogal wat verschillende termen gehanteerd. Bitcoin is de eerste in het effectief toepassen van blockchaintechnologie, maar al heel snel zijn er ook alternatieve (ALTcoins) gekomen. Wat maakt Bitcoin uniek en hoe passen die altcoins (of soms cryptocurrencies) daar nu binnen.

De basis: blockchaintechnologie

Bitcoin maakt gebruik van blockchaintechnologie. Blockchaintechnologie is een verzameling van verschillende technieken die bij Bitcoin als eerste op een unieke manier zijn samengebracht. Door gebruik te maken van cryptografie, hashing en Proof of Work is een mogelijkheid gecreëerd om een netwerk op te bouwen waarbij geen centrale eigenaar is.

Bitcoin Protocol

De manier waarom gebruik wordt gemaakt van de blockchaintechnologie in Bitcoin is vastgelegd in de consensusregels. Daarin staan alle regels en afspraken die gelden voor iedereen die meewerkt aan Bitcoin door op zijn computer die software te draaien. Alle computers samen voeren dan de regels uit die in deze regels zijn vastgelegd. De meest bekende zijn:

  • De manier waarop waarde tussen adressen wordt verplaatst (via transacties)
  • Onder welke condities worden transacties goedgekeurd
  • Het verzamelen van de transacties in blokken
  • Het toevoegen van een nieuw blok door een miner
  • Wie toestemming krijgt om een blok toe te voegen (de miner die het eerst het raadsel oplost)
  • Hoe de raadsels werken en hoe, door het moeilijker (of makkelijker) maken van het raadsel, de gemiddelde tijd van het uitbrengen van een blok op 10 minuten wordt getuned
  • Dat de miner gesponsord wordt door extra bitcoin aan zichzelf uit te keren als hij een blok mag aanmaken en daarnaast transactie-kosten mag rekenen
  • Dat elke 4 jaar het sponsorbedrag wordt gehalveerd
  • Dat via dat mechanisme bitcoin aan het netwerk worden toegevoegd, met als maximum 21 miljoen bitcoin
  • Dat elke bitcoin te verdelen is in 100 miljoen stukjes, satoshi’s

Bitcoin Netwerk

Alle computers die het Bitcoin Protocol draaien vormen het bitcoin  netwerk. Deze staan met elkaar in verbinding en elke computer controleert de transacties die de miners in een blok toevoegen en slaat ook de actuele blockchain (een keten van alle goedgekeurde blokken) zelf op. Concreet staat dus nu op meer dan 10.000 computers wereldwijd een copy van de Bitcoin-blockchain-blokken-met-transacties. In totaal zo’n 160GB. Zo’n computer heeft slecht beperkte specificaties: een raspberry Pi volstaat.

Daarnaast zijn er computers van de miners: die proberen als eerste de het raadsel op te lossen. En omdat je met snelle video-kaarten sneller kan raden, zijn die computers krachtiger. Vaak werken ze in pools, mining-pools. De miners draaien voor het raden overigens extra software om te kunnen minen.

Bitcoin als munt

Bitcoin als munt is waar vaak aan gerefereerd wordt. Dit is de verdeelsleutel: met een bitcoin (of beter, met een aantal satoshi’s) heb je een deel van de volledige bitcoin omgeving. Dus eigenlijk een aandeel in het wereldwijde netwerk dat al bijna 10 jaar onafgebroken waarde verplaatst met 100% beschikbaarheid en dat nog steeds groeit en steeds meer wordt gebruikt.

Altcoins

Het Bitcoin protocol is open source. Dus de software kan zo worden gekopieerd, (beperkt) aangepast en daarmee kan een alternatieve bitcoin, oftewel een altcoin worden gecreëerd. En dat is in de loop der tijd dan ook vaak gebeurd. Twee voorbeelden:

  • Litecoin is een altcoin die heel veel overeenkomsten heeft met Bitcoin en al heel lang operationeel is. Nieuwe technieken (software-updates) worden soms sneller binnen Litecoin ingevoerd. Het wordt een beetje gezien als het kleine broertje van bitcoin.
  • Bitcoin Cash is een ander voorbeeld. Dit is ontstaan in 2017 na een zwaar conflict over de blokgroote waarna een copy is getrokken van het Bitcoin protocol en alleen de blokgrootte is verhoogd.

Uiteindelijk is de uitdaging om heel veel computers (en miners) dat nieuwe protocol te laten draaien. Deze zijn véél minder succesvol: het netwerkeffect van Bitcoin is te sterk.

Een iets andere categorie is Ethereum. Dit protocol maakt ook gebruik van de blockchaintechnologie. Een extra functie is het faciliteren van smart-contracts, de mogelijkheid om extra functionaliteit te kunnen programmeren.

Waarom Bitcoin, en de prijsontwikkeling

Bitcoin heeft het voordeel van het netwerk en de extreme stabiliteit. Het is daarin niet te vergelijken met de alternatieven. De sterke governance is bewezen: het eigenaarschap is sterk decentraal en nieuwe functionaliteit toevoegen gaat via zware kwaliteitsprocessen waardoor de stabiliteit uitzonderlijk hoog is.

Daarnaast is door aanpassing in de software de mogelijkheid gecreëerd om extra functionaliteit te bouwen die gekoppeld kan worden aan het Bitcoin netwerk. Zo wordt het Bitcoin netwerk de stabiele onderlaag, waar extra (meer flexibele) software in bovenliggende lagen op kan worden gebouwd.

De waardebepaling van Altcoins

Het is wel duidelijk dat wij geloven dat Bitcoin uiteindelijk de enige keuze is. En als er goede projecten zijn, dat deze dan Bitcoin als onderliggende technologie (Base Layer) zullen gebruiken.

Maar Altcoins worden flink gepushed op YouTube, door influencers etc. Soms als ‘de nieuwe bitcoin’. Bij verdere analyse blijkt vaak dat de waarde van deze altcoins zo laag zijn dat er vaak over shitcoins wordt gesproken.

Om te helpen om de altcoins te kunnen beoordelen en te vergelijken met bitcoin kunnen we een aantal criteria bekijken. Daarmee hebben we de argumenten om al die coins langs de meetlat te leggen tegenover Bitcoin. Hier volgen een paar vragen die je kan stellen.

De hoeveelheid coins is bekend en ook wie ze heeft

Met een bitcoin (of een aantal satoshis) ben je eigenaar van een stukje van het Bitcoin ecosysteem. En duidelijk is op welke manier de coins ooit in roulatie zijn gebracht en hoeveel er wanneer zullen bijkomen. Voor andere coins werkt dat vaak heel anders.

De eerste vraag is hoeveel coins er in totaal kunnen komen en wie dat bepaalt. Bij bitcoin staat dit keihard vast, bij andere coins is dat vaak onduidelijk. Je kunt dus een coin kopen, waar er extra kunnen worden gecreëerd.

De volgende vraag is welke manieren worden gebruikt om coins in circulatie te brengen. Als je later instapt door zo’n coin te kopen, moet je weten welk deel er al weggegeven is. Jouw deel is dan al verwaterd:

  • Startmoment: bij de start van het project wordt een deel van de coins al verdeeld onder de initiële partijen: de oprichters, de developers, de investeerders. Dit kan vaak al zo’n 70% van de coins zijn. Dit heet een pre-mine.
  • Pre-ICO: de mogelijkheid wordt geboden aan een selecte groep om al een deel van de coins aan te schaffen voordat het openbaar wordt verhandeld
  • Airdrop: onder bepaalde criteria worden coins weggegeven aan individuen. Soms als publiciteit, soms om ontwikkelaars te trekken.

Doordat de blockchain van Bitcoin door iedereen te downloaden is op normale hardware, en mining (vanwege proof of work) zorgt voor eerlijke uitgave, is dit bij Bitcoin (wél) controleerbaar.

Iedereen kan deelnemen aan het netwerk (Netwerkdecentralisatie)

De kern van bitcoin is dat het decentraal is en iedereen met een investering van zo’n 200 euro en een paar uur, geholpen door een actieve community, in het bitcoin netwerk als node kan meedraaien. Aan het andere eind van het spectrum is een centrale SQL-database. Snel efficiënt, maar super centraal.

Vraag: hoe eenvoudig is het om zo’n node te draaien, wat zijn de apparatuureisen. En hoeveel zijn er nu actief en wie zijn de eigenaren daarvan.

  • Zie Global Bitcoin Nodes Distribution - Bitnodes voor de Bitcoin-nodes.
  • Besef ook dat op de meeste bestaande computers simpel nodesoftware te draaien is, waarmee idereen zelf de blockchain kan controleren.

Er is geen eigenaar of team dat zelfstandig de code kan aanpassen

Belangrijk bij Bitcoin is dat de code geen eigenaar heeft, zelfs niet iemand die als eigenaar wordt gezien. Bij veel altcoins is er een team, een eigenaar of zelfs een bedrijf dat de code kan aanpassen. Dit betekent ook dat door die aanpassingen jouw investering geraakt wordt, en dat er (door overheden) íemand aan te spreken is om veranderingen te maken, of de chain te stoppen.

Binnen bitcoin worden besluiten over aanpassingen van het protocol gezamenlijk genomen. Dat kan soms lang duren (zie taproot) maar miners, developers en degenen die de nodes draaien bepalen of er updates plaatsvinden.

Maar die decentrale besluitvorming betekent óók dat er geen centrale instantie is die over aanpassingen kan besluiten. Er zijn ook voorbeelden waarbij centraal is besloten om transacties terug te draaien. Vaak met een goede verklaring, maar dat geeft toch een inbreuk op de decentralisatie.

Probeer een idee te krijgen hoe de besluitvorming verloopt.

Er vinden echte transactie plaats op het netwerk

Het Bitcoin netwerk verplaatst waarde. Op BTCUSD 48522.21 (aggr.trade) kun je de grote waardeverplaatsingen per dag zien. Kun je ergens zien hoe actief het netwerk is EN ben je in staat om te zien hoe actief het netwerk is. Maar let op spooktransacties: als twee entiteiten veel heen-en-weer sturen, lijkt het een actief netwerk….

Je hebt óók het handelsvolume op de exchanges. Maar dat gaat over de crypto op zich. Voor Bitcoin is er  PER DAG in 2021 al een fors maal boven de 1 miljard dollar verhandeld (en op peildatum 1 september 2 keer boven de 3 miljard).

De community is actief en er is dialoog

De kracht van een coin is ook de community die de coin verder ontwikkelt. Dat kan extra functionaliteit zijn, maar ook ondersteuning aan gebruikers. Je kan kijken naar Github. Hoe actief is de dialoog tussen developers, hoeveel contributors zijn er en hoeveel commits. Dat geeft een idee over de verdere ontwikkeling.

Telegram groepen geven ook een aardige indruk. En kijk dan met name of er groepen zijn die NIET over de prijs discussiëren, maar over inhoudelijke zaken (zoals de onderliggende techniek) of waar je elkaar kunt helpen.

Het betrokken team heeft ervaring in cryptografie en cryptomunten

Bitcoin is ontstaan vanuit de techniek, maar uiteindelijk is het veel waard geworden. Die waarde trekt ook personen aan die een graantje willen meepikken. Het is belangrijk te kijken naar de achtergronden van de betrokkenen. Hebben ze een goed track-record, zijn ze technisch goed onderlegd, etc. Vaak geeft LinkedIn een aardig indruk.

De website heeft inhoudelijke content

Natuurlijk kijk je naar de website van de coin. En het whitepaper kun je daar lezen en is concreet. Maar een hele fancy website terwijl andere criteria lagen scoren is een rode vlag. Dat betekent dat de marketing afdeling veel ruimte krijgt en dat is veelal géén goed, maar een slecht teken.