De unieke kenmerken van Bitcoin: verschil tussen versies

Uit BitcoinWiki.nl
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 57: Regel 57:
* Er worden grote hoeveelheden transacties over verstuurd.  
* Er worden grote hoeveelheden transacties over verstuurd.  


Hierom geloven vele bitcoiners in Bitcoin. De mindset van bitcoiners gericht op de [[Een betere wereld met en door Bitcoin|lange termijn]], '[[Bitcoin kopen#HODL|koop en houd]]'.
Onder andere hierom geloven vele bitcoiners in Bitcoin. De mindset van bitcoiners is gericht op de [[Een betere wereld met en door Bitcoin|lange termijn]], '[[Bitcoin kopen#HODL|koop en houd]]'.

Versie van 7 jul 2022 13:12

Deze site gaat over Bitcoin (vandaar de naam BTCWiki) en expliciet niet over 'crypto'(currencies).

Overzicht altcoins en hun lot

Terwijl er toch heel veel andere cryptocurrencies zijn. Wel 20.155[1] (juli 2022). Ze worden aangeduid met de term altcoins, van alternatieve coins. Bitcoiners noemen ze ook wel shitcoins. We kennen afsplitsingen van Bitcoin (Litecoin, Bitcoin Cash), coins met privacy focus (Monero), Smart Contracts (Ethereum, Cardano, Polkadot, Solana) en meme (onzin) coins als Dodgecoin. En duizenden anderen. In de afgelopen jaren zijn er velen gekomen, maar ook vele roemloos ten onder gegaan of lijden nu een vergeten bestaan.

In dit deel maken we duidelijk wat de unieke kenmerken zijn van Bitcoin. In de pagina over altcoins kijken we met een kritische maar realistische blik naar de verschillende soorten altcoins

De basis: blockchaintechnologie

Bitcoin maakt gebruik van blockchaintechnologie. Blockchaintechnologie is een verzameling van verschillende technieken die bij Bitcoin als eerste op een unieke manier zijn samengebracht. Door gebruik te maken van cryptografie, hashing en Proof of Work is een mogelijkheid gecreëerd om een netwerk op te bouwen waarbij geen centrale eigenaar is.

Maar de blockchain is op zich alleen een stuk software techniek om gegevens op te slaan, die zonder een munt met marktwaarde en (dus) PoW, geen toegevoegde waarde biedt. Alleen dan is de overhead van de pure decentralisatie een voordeel.

Een traditionele database (als Oracle/MySQL) is veel efficiënter: er kunnen heel veel transacties, heel snel verwerkt worden. Sommige altcoins profileren zich met hogere verwerkingssnelheden doordat er aan decentralisatie concessies worden gedaan. Vaak zou een centrale database-oplossing, wereldwijd beschikbaar bijvoorbeeld vanuit Amazon of Microsoft een beter alternatief zijn…..

Bitcoin Protocol: decentralisatie en permissieloosheid

Door proof of work is Bitcoin decentraal (veel deelnemers) en permissie loos (voor iedereen toegankelijk). En daarin in Bitcoin uniek. Bij andere coins is er altijd een groep ontwikkelaars, een oprichter, of zelfs een bedrijf die grote invloed uitoefent. Dit betekent ook dat andere munten gestopt en aangepast kunnen worden.

De manier waarom gebruik wordt gemaakt van de blockchaintechnologie in Bitcoin is vastgelegd in de consensusregels. Daarin staan alle regels en afspraken die gelden voor iedereen die meewerkt aan Bitcoin door op zijn computer die software te draaien. Alle computers samen voeren dan de regels uit die in deze regels zijn vastgelegd. De meest bekende zijn:

  • De manier waarop waarde tussen adressen wordt verplaatst (via transacties)
  • Onder welke condities worden transacties goedgekeurd
  • Het verzamelen van de transacties in blokken
  • Het toevoegen van een nieuw blok door een miner
  • Wie toestemming krijgt om een blok toe te voegen (de miner die het eerst het raadsel oplost)
  • Hoe de raadsels werken en hoe, door het moeilijker (of makkelijker) maken van het raadsel, de gemiddelde tijd van het uitbrengen van een blok op 10 minuten wordt getuned
  • Dat de miner gesponsord wordt door extra bitcoin aan zichzelf uit te keren als hij een blok mag aanmaken en daarnaast transactiekosten mag rekenen
  • Dat elke 4 jaar het sponsorbedrag wordt gehalveerd
  • Dat via dat mechanisme bitcoin aan het netwerk worden toegevoegd, met als maximum 21 miljoen bitcoin
  • Dat elke bitcoin te verdelen is in 100 miljoen stukjes, satoshi’s

Bitcoin Netwerk

Alle computers die het Bitcoin Protocol draaien vormen het bitcoin netwerk. Deze staan met elkaar in verbinding en elke computer controleert de transacties die de miners in een blok toevoegen en slaat ook de actuele blockchain (een keten van alle goedgekeurde blokken) zelf op. Concreet staat dus nu op meer dan 10.000 computers wereldwijd een copy van de Bitcoin-blockchain-blokken-met-transacties. In totaal zo’n 160GB. Zo’n computer heeft slecht beperkte specificaties: een raspberry Pi volstaat.

Daarnaast zijn er computers van de miners: die proberen als eerste de het raadsel op te lossen. En omdat je met snelle videokaarten sneller kan raden, zijn die computers krachtiger. Vaak werken ze in pools, mining-pools. De miners draaien voor het raden overigens extra software om te kunnen minen.

Protocollen hebben elke 1 winnaar: het netwerkeffect

Standaarden en protocollen neigen naar 1 winnaar. Denk aan HTML, TCP/IP, SMS, SMTP, de US dollar, 220Volt, GSM, de fax, Facebook, Twitter, VHS-videotape, enz. Bitcoin is ook een protocol, namelijk een protocol van waardeoverdracht via het internet.

Protocollen hebben een 'netwerk effect': hoe meer mensen meedoen, hoe nuttiger het protocol voor de deelnemers. Eigenwijs je aansluiten bij een alternatief protocol maakt je per definitie onderdeel van een kleinere gemeenschap met minder reikwijdte. Daarom treedt er uiteindelijk altijd een concentratie op, de focus op 1 oplossing, het zo genaamde Schelling Point effect. Ook mensen in een vrije markt kiezen 1 standaard, zonder centraal daartoe geforceerd te worden.

Bitcoin als enige munt met waarde

Bitcoin als munt is waar vaak aan gerefereerd wordt. Dit is de verdeelsleutel: met een bitcoin (of beter, met een aantal satoshi’s) heb je een deel van de volledige bitcoin omgeving. Dus eigenlijk een aandeel in het wereldwijde netwerk dat al bijna 10 jaar onafgebroken waarde verplaatst met 100% beschikbaarheid en dat nog steeds groeit en steeds meer wordt gebruikt.

Geld als oplossing voor het handelsprobleem

Als je de werking en geschiedenis van geldsystemen bestudeert zie je dat de waardevastheid en stabiliteit essentieel zijn. Daarom was tot vóór het digitale tijdperk goud natuurlijk het universele geld bij uitstek, met mondiale betaalkracht.

Geld lost een probleem op dat in ruilhandel bestaat: als je broden maakt, en je wil schoenen kopen, dan moet je (als geld niet bestaat), een schoenmaker kopen die op dat moment 50 broden wil ruilen voor een paar schoenen. We noemen dit de "Double coincidence of wants", de toevalligheid dat iemand precies hetzelfde wil ruilen.

Geld is een smeermiddel om dit beter te laten verlopen: je verkoopt je brood voor geld, en koopt schoenen met geld.

Hier is het nodig dat we 1 soort geld hebben dat wordt geaccepteerd. Als er meerdere altcoins komen dan wordt het probleem weer vergroot.

Conclusies

  • Bitcoin is een protocol én heeft eigenschappen van geld, dus er is een dubbele druk naar één standaard.
  • De software van Bitcoin is moeilijk te wijzigen.
  • Het Bitcoin netwerk heeft een uptime van hoger dan 99.98% sinds de start (3 januari 2009).[2] Bitcoin heeft er sinds maart 2013 niet meer uit gelegen[3].
  • Er worden grote hoeveelheden transacties over verstuurd.

Onder andere hierom geloven vele bitcoiners in Bitcoin. De mindset van bitcoiners is gericht op de lange termijn, 'koop en houd'.