De unieke kenmerken van Bitcoin

Uit BitcoinWiki.nl

Deze site gaat over Bitcoin (vandaar de naam BTCWiki) en expliciet niet over 'crypto'(currencies).

Overzicht altcoins en hun lot

Terwijl er toch heel veel andere cryptocurrencies zijn. Wel 8.436 (vlg coinmarketcap feb '21). Ze worden aangeduid met de term altcoins, van alternatieve coins. Bitcoiners noemen ze ook wel shitcoins.

De meest bekende altcoin is Ethereum, maar er zijn ook Monero, Dogecoin, Litecoin en Dash. En duizenden anderen. In de afgelopen jaren zijn er velen gekomen, maar ook vele roemloos ten onder gegaan of lijden nu een vergeten bestaan.

Focus op geldsystemen

Echter, de makers van deze site hebben de werking en geschiedenis van geldsystemen bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat al die altcoins weinig toevoegen en tijd en geld besteed aan altcoins op langere termijn onverstandig is.

Dit is geen emotioneel 'Ajax vs Feijenoord' gedrag, maar resultaat van denkwerk. Allereerst geldt: de euro is er niet voor niets gekomen. Afgezien van de vraag of de implementatie verstandig is gedaan (waarschijnlijk niet), was een van de belangrijkste argumenten ervoor dat het soepel zou werken als alle Europese landen met 1 munt zouden werken, ipv met de Mark, Pond, Franc, Gulden enzovoorts.

En in de vorige eeuwen was goud natuurlijk het universele geld bij uitstek, met mondiale betaalkracht.

Protocollen hebben elke 1 winnaar: het netwerkeffect

Standaarden en protocollen neigen naar 1 winnaar. Denk aan HTML, TCP/IP, SMS, SMTP, de US Dollar, 220Volt, GSM, de fax, Facebook, Twitter, VHS videotape, enz. Bitcoin is ook een protocol, namelijk een protocol van waarde-overdracht via het internet.

Protocollen hebben een 'netwerk effect': hoe meer mensen meedoen, hoe nuttiger het protocol voor de deelnemers. Eigenwijs je aansluiten bij een alternatief protocol maakt je per definitie onderdeel van een kleinere gemeenschap met minder reikwijdte. Daarom treedt er uiteindelijk altijd een concentratie op, de focus op 1 oplossing, het zgn Schelling Point effect. Ook mensen in een vrije markt kiezen 1 standaard, zonder centraal daartoe geforceerd te worden.

Decentralisatie en permissieloosheid

Door Proof of Work is Bitcoin decentraal en permissieloos. Geen andere coin doet dit na. Er is altijd een groep ontwikkelaars, een oprichter, of zelfs een bedrijf die grote invloed uitoefent. Dit betekent ook dat andere munten gestopt en aangepast kunnen worden, wil je dat met jouw geld?

Geld als oplossing voor het handelsprobleem

Geld lost een probleem op dat in ruilhandel bestaat: als jij broden maakt, en je wil schoenen kopen, dan moet je (als geld niet bestaat), een schoenmaker kopen die op dat moment 50 broden wil ruilen voor een paar schoenen. We noemen dit de "Double coincidence of wants", de toevalligheid dat iemand precies hetzelfde wil ruilen.

Geld is een smeermiddel om dit beter te laten verlopen: je verkoopt je brood voor geld, en koopt schoenen met geld.

Hier is het nodig dat we 1 soort geld hebben dat wordt geaccepteerd. Als er meerdere altcoins komen dan wordt het probleem weer vergroot.

Blockchain Technology

Een ander onderwerp dat je slechts in beperkte mate op BTCWiki zal aantreffen is 'blockchain technology'. Uiteraard wordt hier beschreven hoe deze fundamentele component van Bitcoin (en andere cryptocurrencies) werkt. Maar waar 'blockchain, not Bitcoin' is een leus waarin wij niet geloven. Een blockchain is een stuk software techniek om gegevens op te slaan, die zonder een munt met marktwaarde en (dus) PoW, geen toegevoegde waarde biedt t.o.v. een traditonele database (als Oracle/MySQL).

Snelle winsten (Pump-en-Dump) tegenover lange termijn

In de altcoinwereld wordt veel gescamd en ge-pump-en-dumpt. Dit betekent dat de makers (of mensen om de coin heen) vrijwel altijd een zak van de betreffende coin bezitten. In tegenstelling tot Bitcoin kan je met een paar miljoen de koers van veel altcoins al flink bewegen. Groepen spreken af om de waarde op te pompen, de munt lijkt dan even een mooie winst te halen, maar uiteindelijk storten ze allemaal weer in (zeker tegenover bitcoin).

Op de korte termijn zijn er dus winsten te halen als je:

  • Groter risico wil nemen (dan bitcoin)
  • Voorkennis hebt van deze coins
  • De markt weet te timen (dit kan niemand)
  • Zin hebt om 24x7 het nieuws te blijven volgen: je wil per slot van rekening de eerste zijn die de coin verkoopt zodra het instort.

Zie ook de grafiek bovenaan de pagina.

Conclusies

Bitcoin is een protocol én heeft eigenschappen van geld, dus er is een dubbele druk naar één standaard.

Traders, mensen die graag frequent handelen en korte termijn winsten nastreven, handelen graag in altcoins. Het is er ook handig van nieuwkomers geld af te troggelen. Dat is een andere manier van denken dan die van beleggers in Bitcoin. De mindset van Bitcoiners is de lange termijn, 'koop en houd'. De software van Bitcoin is sinds het prille begin ongewijzigd en dat wordt als een pluspunt gezien.

Iedereen maakt haar eigen feestje. Deze site heeft Bitcoin als onderwerp. Voor altcoins (en 'blockchain technology') dien je elders te zoeken.

Shitcoin parameters

Het is wel duidelijk dat wij geloven dat Bitcoin uiteindelijk de enige keuze is. En als er goede projecten zijn, dat deze dan Bitcoin als onderliggende technologie (Base Layer) zullen gebruiken.

Maar al die coins worden flink gepushed op YouTube, door influencers etc. Soms als ‘de nieuwe bitcoin’.

Wat moet ik bekijken en hoe vergelijk ik het dan met bitcoin? Wat zijn nu de argumenten om naar al die coins langs de meetlat te leggen tegenover Bitcoin. Hier volgen een paar vragen die je kan stellen, maar waardoor je snapt waarom er vaak over shitcoins wordt gesproken.

De hoeveelheid coins is bekend en ook wie ze heeft

Met een bitcoin (of een aantal satoshis) ben je eigenaar van een stukje van het Bitcoin ecosysteem. En duidelijk is op welke manier de coins ooit in roulatie zijn gebracht en hoeveel er wanneer zullen bijkomen. Voor andere coins werkt dat vaak heel anders.

De eerste vraag is hoeveel coins er in totaal kunnen komen en wie dat bepaalt. Bij bitcoin staat dit keihard vast, bij andere coins is dat vaak onduidelijk. Je kan dus een coin kopen, waar er extra kunnen worden gecreeerd.

De volgende vraag is welke manieren worden gebruikt om coins in circulatie te brengen. Als je later instapt door zo’n coin te kopen, moet je weten welk deel er al weggegeven is. Jouw deel is dan al verwaterd:

  • Startmoment: bij de start van het project wordt een deel van de coins al verdeeld onder de initiële partijen: de oprichters, de developers, de investeerders. Dit kan vaak al zo’n 70% van de coins zijn. Dit heet een pre-mine.
  • Pre-ICO: de mogelijkheid wordt geboden aan een selecte groep om al een deel van de coins aan te schaffen voordat het openbaar wordt verhandeld
  • Airdrop: onder bepaalde criteria worden coins weggegeven aan individuen. Soms als publiciteit, soms om ontwikkelaars te trekken.

Doordat de blockchain van Bitcoin door iedereen te downloaden is op normale hardware, en Mining (vanwege Proof of Work) zorgt voor eerlijke uitgave, is dit bij Bitcoin (wél) controleerbaar.

Iedereen kan deelnemen aan het netwerk (Netwerkdecentralisatie)

De kern van bitcoin is dat het decentraal is en iedereen met een investering van zo’n 200 euro en een paar uur, geholpen door een actieve community, in het bitcoin netwerk als node kan meedraaien. Aan het andere eind van het spectrum is een centrale SQL database. Snel efficient, maar super centraal.

Vraag: hoe eenvoudig is het om zo’n node te draaien, wat zijn de apparatuureisen. En hoeveel zijn er nu actief en wie zijn de eigenaren daarvan.

  • Zie Global Bitcoin Nodes Distribution - Bitnodes voor de Bitcoin-nodes.
  • Besef ook dat op de meeste bestaande computers simpel nodesoftware te draaien is, waarmee idereen zelf de blockchain kan controleren.

Er is geen eigenaar/team dat zelfstandig de code kan aanpassen

Belangrijk bij Bitcoin is dat de code geen eigenaar heeft, zelfs niet iemand die als eigenaar wordt gezien. Bij veel altcoins is er een team, een eigenaar of zelfs een bedrijf dat de code kan aanpassen. Dit betekent ook dat door die aanpassingen jouw investering geraakt wordt, en dat er (door overheden) íemand aan te spreken is om veranderingen te maken, of de chain te stoppen.

Binnen bitcoin worden besluiten over aanpassingen van het protocol gezamenlijk genomen. Dat kan soms lang duren (zie taproot) maar miners, developers en degenen die de nodes draaien bepalen of er updates plaatsvinden.

Maar die decentrale besluitvorming betekent óók dat er geen centrale instantie is die over aanpassingen kan besluiten. Er zijn ook voorbeelden waarbij centraal is besloten om transacties terug te draaien. Vaak met een goede verklaring, maar dat geeft toch een inbreuk op de decentralisatie.

Probeer een idee te krijgen hoe de besluitvorming verloopt.

Er vinden echte transactie plaats op het netwerk

Het Bitcoin netwerk verplaatst waarde. Op BTCUSD 48522.21 (aggr.trade) kan je de grote waardeverplaatsingen per dag zien. Kan je ergens zien hoe actief het netwerk is EN ben je in staat om te zien hoe actief het netwerk is. Maar let op spook-transacties: als twee entiteiten veel heen-en-weer sturen, lijkt het een actief netwerk….

Je hebt óók het handelsvolume op de exchanges. Maar dat gaat over de crypto op zich. Voor Bitcoin is er  PER DAG in 2021 al een fors maal boven de 1 miljard dollar verhandeld (en op peildatum 1 september 2 keer boven de 3 miljard).

De community is actief en er is dialoog

De kracht van een coin is ook de community die de coin verder ontwikkelt. Dat kan extra functionaliteit zijn, maar ook ondersteuning aan gebruikers. Je kan kijken naar Github. Hoe actief is de dialoog tussen developers, hoeveel contributors zijn er en hoeveel commits. Dat geeft een idee over de verdere ontwikkeling.

Telegram groepen geven ook een aardige indruk. En kijk dan met name of er groepen zijn die NIET over de prijs discussieren, maar over inhoudelijke zaken (zoals de onderliggende techniek) of waar je elkaar kunt helpen.

Het betrokken team heeft ervaring in cryptografie en cryptomunten

Bitcoin is ontstaan vanuit de techniek, maar uiteindelijk is het veel waard geworden. Die waarde trekt ook personen aan die een graantje willen meepikken. Het is belangrijk te kijken naar de achtergronden van de betrokkenen. Hebben zij een goed track-record, zijn ze technisch goed onderlegd, etc. Vaak geeft linkedin een aardig indruk.

De website heeft inhoudelijke content

Natuurlijk kijk je naar de website van de coin. En het whitepaper kan je daar lezen en is concreet. Maar een hele fancy website terwijl andere criteria lagen scoren is een rode vlag. Dat betekent dat de marketing afdeling veel ruimte krijgt en dat is veelal géén goed, maar een slecht teken.


<comments />