En Ethereum en andere altcoins dan?

Uit BTCWiki.nl
Versie door Wijersrob (overleg | bijdragen) op 4 sep 2021 om 22:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Deze site gaat over Bitcoin (vandaar de naam BTCWiki) en expliciet niet over 'crypto'(currencies).

Overzicht altcoins en hun lot

Terwijl er toch heel veel andere cryptocurrencies zijn. Wel 11.510 (volgens coinmarketcap augustus 2021). Ze worden aangeduid met de term altcoins, van alternatieve coins. Bitcoiners noemen ze ook wel shitcoins.

De meest bekende altcoin is Ethereum, maar er zijn ook Monero, Dogecoin, Litecoin en Dash. En duizenden anderen. In de afgelopen jaren zijn er velen gekomen, maar ook vele roemloos ten onder gegaan of lijden nu een vergeten bestaan.

Focus op geldsystemen

Echter, de makers van deze site hebben de werking en geschiedenis van geldsystemen bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat al die altcoins weinig toevoegen en tijd en geld besteed aan altcoins op langere termijn onverstandig is.

Dit is geen emotioneel 'Ajax vs Feijenoord' gedrag, maar resultaat van denkwerk. Allereerst geldt: de euro is er niet voor niets gekomen. Afgezien van de vraag of de implementatie verstandig is gedaan (waarschijnlijk niet), was een van de belangrijkste argumenten ervoor dat het soepel zou werken als alle Europese landen met 1 munt zouden werken, i.p.v. met de mark, pond, franc, gulden enzovoorts.

En in de vorige eeuwen was goud natuurlijk het universele geld bij uitstek, met mondiale betaalkracht.

Protocollen hebben elke 1 winnaar: het netwerkeffect

Standaarden en protocollen neigen naar 1 winnaar. Denk aan HTML, TCP/IP, SMS, SMTP, de US dollar, 220Volt, GSM, de fax, Facebook, Twitter, VHS-videotape, enz. Bitcoin is ook een protocol, namelijk een protocol van waarde-overdracht via het internet.

Protocollen hebben een 'netwerk effect': hoe meer mensen meedoen, hoe nuttiger het protocol voor de deelnemers. Eigenwijs je aansluiten bij een alternatief protocol maakt je per definitie onderdeel van een kleinere gemeenschap met minder reikwijdte. Daarom treedt er uiteindelijk altijd een concentratie op, de focus op 1 oplossing, het zo genaamde Schelling Point effect. Ook mensen in een vrije markt kiezen 1 standaard, zonder centraal daartoe geforceerd te worden.

Decentralisatie en permissieloosheid

Door proof of work is Bitcoin decentraal en permissieloos. Geen andere coin doet dit na. Er is altijd een groep ontwikkelaars, een oprichter, of zelfs een bedrijf die grote invloed uitoefent. Dit betekent ook dat andere munten gestopt en aangepast kunnen worden, wil je dat met jouw geld?

Geld als oplossing voor het handelsprobleem

Geld lost een probleem op dat in ruilhandel bestaat: als je broden maakt, en je wil schoenen kopen, dan moet je (als geld niet bestaat), een schoenmaker kopen die op dat moment 50 broden wil ruilen voor een paar schoenen. We noemen dit de "Double coincidence of wants", de toevalligheid dat iemand precies hetzelfde wil ruilen.

Geld is een smeermiddel om dit beter te laten verlopen: je verkoopt je brood voor geld, en koopt schoenen met geld.

Hier is het nodig dat we 1 soort geld hebben dat wordt geaccepteerd. Als er meerdere altcoins komen dan wordt het probleem weer vergroot.

Blockchain Technology

Een ander onderwerp dat je slechts in beperkte mate op BTCWiki zal aantreffen is 'blockchain technology'. Uiteraard wordt hier beschreven hoe deze fundamentele component van Bitcoin (en andere cryptocurrencies) werkt. Maar waar 'blockchain, not Bitcoin' is een leus waarin wij niet geloven. Een blockchain is een stuk software techniek om gegevens op te slaan, die zonder een munt met marktwaarde en (dus) PoW, geen toegevoegde waarde biedt t.o.v. een traditonele database (als Oracle/MySQL).

Snelle winsten (Pump-en-Dump) tegenover lange termijn

In de altcoinwereld wordt veel gescamd en ge-pump-en-dumpt. Dit betekent dat de makers (of mensen om de coin heen) vrijwel altijd een zak van de betreffende coin bezitten. In tegenstelling tot Bitcoin kun je met een paar miljoen de koers van veel altcoins al flink bewegen. Groepen spreken af om de waarde op te pompen, de munt lijkt dan even een mooie winst te halen, maar uiteindelijk storten ze allemaal weer in (zeker tegenover bitcoin).

Op de korte termijn zijn er dus winsten te halen als je:

  • Groter risico wil nemen (dan bitcoin)
  • Voorkennis hebt van deze coins
  • De markt weet te timen (dit kan niemand)
  • Zin hebt om 24/7 het nieuws te blijven volgen: je wil per slot van rekening de eerste zijn die de coin verkoopt zodra het instort.

Zie ook de grafiek bovenaan de pagina.

Conclusies

Bitcoin is een protocol én heeft eigenschappen van geld, dus er is een dubbele druk naar één standaard.

Traders, mensen die graag frequent handelen en korte termijn winsten nastreven, handelen graag in altcoins. Het is er ook handig van nieuwkomers geld af te troggelen. Dat is een andere manier van denken dan die van beleggers in Bitcoin. De mindset van Bitcoiners is de lange termijn, 'koop en houd'. De software van Bitcoin is sinds het prille begin ongewijzigd en dat wordt als een pluspunt gezien.

Iedereen maakt haar eigen feestje. Deze site heeft Bitcoin als onderwerp. Voor altcoins (en 'blockchain technology') dien je elders te zoeken.<comments />