Overleg:Energieverbruik

Uit BitcoinWiki.nl
Versie door JosZnip (overleg | bijdragen) op 27 mei 2021 om 07:28
  • De titel heet energieverbruik terwijl de eerste paragraaf start met een uitleg over minen. Iemand die de pagina bezoekt landt daardoor wat apart op de website. Ik zou er een korte introductie voor zetten en een kopje maken: Waardoor wordt het energieverbruik van bitcoin veroorzaakt?
  • Ik zou ook een kopje toevoegen: 'Hoeveel energie verbruikt Bitcoin'. Naar mijn indruk weten we dit niet exact en kunnen we alleen een inschatting maken met een verwijzing naar wat papers die dat hebben gedaan. Zijn er ook voorspellingen over hoeveel energie Bitcoin in de toekomst zal verbruiken?
  • Bitcoin gebruikt teveel energie: Ik zou de tekst hier neutraler formuleren en teksten als 'door degene die de stelling neerlegt' of 'het is een oneerlijk argument' vermijden. Bij deze mijn suggestie met aangepaste tekst voor dit kopje:

Bitcoin gebruikt teveel energie. Er zitten aan deze stelling verschillende kanten: 1) Bitcoin gebruikt zowieso teveel energie, 2) Het energieverbruik van Bitcoin levert niets nuttigs op en 3) het hoge energieverbruik van bitcoin is slecht voor het milieu.

Tegenargumenten (voor bitcoin) bij 1) Puur en alleen al door het feit dat er miners zijn, betekent dat de eigenaren/operators daarvan het waardevol vinden om die energie erin te steken. Voor hen, individuen of bedrijven levert het kennelijk voldoende waarde op. bij 2) Bitcoin levert immutability. Bitcoin is een systeem met het hoogste niveau van onverandelijkheid (of immutability). Met iedere nieuw blok op de bitcoin blockchain wordt het moeilijker om de gegevens daarin aan te passen. Dat levert weer beveiliging waardoor een Bitcoin transactie niet zomaar ongedaan kan worden. Dat is een eigenschap die veel energie kost, maar daardoor ook veel waarde oplevert. Niemand, of alleen diegene die beschikt over de energievoorraad van een heel land, is nu feitelijk in staat om deze onveranderlijkheid aan te vallen. 3) Bitcoin miners zijn computers die draaien op electriciteit. Het is maar net hoe die electriciteit wordt opgewekt wat bepaald of Bitcoin milieuonvriendelijk is. Een electrische auto gebruikt ook veel energie, dat maakt hem niet perse milieu onvriendelijk. Het is maar net waar de electriciteit vandaan komt. Voor Bitcoin miners is een lage stroomprijs cruciaal wat betekent dat miners bij voorkeur op plaatsen gaan zitten waar stroom goedkoop of gratis is. In tegenstelling tot veel andere internet-diensten (bijvoorbeeld voor een normaal datacenter) is een snelle internetverbinding minder belangrijk. Hierdoor is Bitcoin mining een industrie die er zich goed voor leent om op afgelegen plaatsen te zitten waar een energie overschot is. En overschot heb je vaak op plaatsen waar duurzame energie wordt opgewekt. Denk aan waterkrachtcentrales, windmolenparken en zonnepanelen. Die leveren energie wanneer de zon, wind of water dat wil, niet perse wanneer wij die willen gebruiken. Bitcoin mining farms kunnen dat soort energie prima opvangen. De stroomprijs van windenergie is in het najaar regelmatig negatief (bron denemarken) omdat er dan een overschot is. Bitcoin mining kan dat prima, op locatie afvangen. Sterker nog, Bitcoin kan zelfs worden gezien als goed voor het milieu. Voor het aanleggen van een nieuwe duurzame energiebron (een waterkracht centrale, windmolenpark) is een aansluiting op het stroomnet nodig en de bron moet zijn energie op de een af andere manier kwijt kunnen. Met behulp van Bitcoin mining kan de geproduceerde energie vanaf dag 0 gebruikt worden, waardoor de installatie sneller uit zijn kosten komt en rendement maakt.


Discussie: Het artikel beschrijft dat na de halving oude modellen verdwijnen. Toch zijn er op dit moment nog veel Antminer S9 (uit 2016) modellen in gebruik. Schattingen lopen op tot 15-20 %. Deze aanname klopt dus niet.Het stroomverbruik is verder niet erg, Antminers kan je vooral gebruiken bij lage energiekosten wat vaak overschot energie is.


Interessante bronnen voor dit onderwerp: