Bewerken van Transacties

Uit BitcoinWiki.nl
Waarschuwing: Je bent niet aangemeld. Je IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als je wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer je je aanmeldt of een account aanmaakt, worden je bewerkingen aan je gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er nog andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Je tekst
Regel 1: Regel 1:
Een transactie is de verplaatsing van waarde in de vorm van Bitcoin. In de reguliere wereld zou je dit als een betaling tussen 2 personen kunnen zien. Binnen Bitcoin is het effect gelijk, maar werkt het iets anders: een transactie kent een inputwaarde (in bitcoin) en één of meer outputwaardes (in bitcoin). Toegang tot Bitcoin gaat via sleutels: een public key (publieke sleutel, het adres van de plek) en een private key (de toegang tot de desbetreffende bitcoin). Degene die de sleutel (private key) heeft van de bitcoin met de beginwaarde, neemt het initiatief en initieert de transactie die de inputwaarde verplaatst naar de nieuwe adressen (UTXO). Het resultaat is dat degene die de private key heeft van de nieuwe plek nu de toegang heeft.
Een transactie is de verplaatsing van waarde in de vorm van Bitcoin. In de reguliere wereld zou je dit als een betaling tussen 2 personen kunnen zien. Binnen Bitcoin is het effect gelijk, maar werkt het iets anders: een transactie kent een inputwaarde (in bitcoin) en één of meer outputwaardes (in bitcoin). Toegang tot Bitcoin gaat via sleutels: een public key (publieke sleutel, het adres van de plek) en een private key (de toegang tot de desbetrefferde bitcoins). Degene die de sleutel (private key) heeft van de bitcoin met de beginwaarde, neemt het initiatief en initieert de transactie die de inputwaarde verplaatst naar de nieuwe adressen (UTXO). Het resultaat is dat degene die de private key heeft van de nieuwe plek nu de toegang heeft.


Binnen het Bitcoin netwerk vinden continu transacties plaats. De transacties worden verzameld en komen in een blok terecht die grofweg elke 10 minuten aan de bitcoin blockchain wordt toegevoegd.  
Binnen het Bitcoin netwerk vinden continu transacties plaats. De transacties worden verzameld en komen in een blok terecht die grofweg elke 10 minuten in de bitcoin blockchain worden opgeslagen.  


=== Hoe werkt het ===
=== Hoe werkt het ===
Een '''transactie''' is een verplaatsing van [[Bitcoin]], die verstuurd wordt via het [[Bitcoin_node#Netwerk|bitcoinnetwerk]] en uiteindelijk in een [[Blockchain#Blokken|blok]] terechtkomt. Maar hoe werkt dat: Met het tekenen met een private key is de verzender gerechtigd om een transactie te versturen. Daarbij wordt ook een ontvanger (of de ontvangers) meegegeven: het adres/de adressen waar de waarde naar verplaatst moet worden. Alle transacties moeten uiteindelijk in een blok worden opgenomen dat aan de blockchain wordt toegevoegd. De transacties worden verzameld; je kan deze zien in de mempool ( [[Mempool.space]]). Wanneer een miner een nieuw blok mag toevoegen, voegt hij de transacties aan het blok toe.  
Een '''transactie''' is een verplaatsing van [[Bitcoin]], die verstuurd wordt via het [[Bitcoin_node#Netwerk|bitcoinnetwerk]] en uiteindelijk in een [[Blockchain#Blokken|blok]] terechtkomt.


Deze uitleg betreft transacties die direct op de [[blockchain]] worden geregistreerd: on-chain transacties. We kennen ook off-chain transacties: dit is een oplossingsrichting waarmee het aantal transacties op de blockchain kan worden beperkt. We voegen een extra laag (off-chain) toe waarin we transacties verzamelen en pas later 'on-chain' registreren. Dit is noodzakelijk want on-chain transacties zijn beperkt door de grootte van het blok, de grootte van de transactiedata EN het feit dat er gemiddeld slechts 1 blok per 10 minuten wordt toegevoegd. Kijk voor het verschil naar: [[On-chain en Off-chain (2e laag-betalingen)|on-chain en off-chain transacties]].  
Er zit een verschil tussen [[On-chain en Off-chain (2e laag-betalingen)|on-chain en off-chain transacties]]. Deze pagina gaat over transacties op de [[blockchain]]: on-chain transacties.


''Via [[OP_RETURN]] is het mogelijk om data toe te voegen aan transacties, en zo [[Timestamping]] en [[RGB smart contracts]] mogelijk te maken.''
''Via [[OP_RETURN]] is het mogelijk om data toe te voegen aan transacties, en zo [[Timestamping]] en [[RGB smart contracts]] mogelijk te maken.''
Regel 12: Regel 12:
=== Transactiekosten ===
=== Transactiekosten ===
[[Bestand:Screenshot Mempool.png|miniatuur|Transactiekosten op [[mempool.space]]]]
[[Bestand:Screenshot Mempool.png|miniatuur|Transactiekosten op [[mempool.space]]]]
Bitcoin-transacties vereisen transactiekosten als vergoeding voor het verwerken (en bevestigen) door het netwerk. Deze kosten variëren en worden bepaald door verschillende factoren, waaronder de drukte op het netwerk en de grootte van de transactie in bytes.  
Bitcoin-transacties vereisen transactiekosten als vergoeding voor het verwerken (en bevestigen) door het netwerk. Deze kosten variëren en worden bepaald door verschillende factoren, waaronder de drukte op het netwerk en de grootte van de transactie in bytes.


De transactiekosten worden ook wel '''fees''' genoemd. Hoe hoger de fees, hoe sneller een [[Mining|Miner]] de transactie zal opnemen in een [[Blockchain|Blok]]. En als het druk is op het netwerk, kunnen blokken vol zijn en komen transacties die zijn gestart en waar een lage fee voor is ingevoerd, vrijwel niet aan bod.
De transactiekosten worden ook wel '''fees''' genoemd. Hoe hoger de fees, hoe sneller een [[Mining|Miner]] de transactie zal opnemen in een [[Blockchain|Blok]].


Op [[Mempool.space]] zijn de huidige transactiekosten te zien.
Op [[Mempool.space]] zijn de huidige transactiekosten te zien.
Let op: alle bijdragen aan BitcoinWiki.nl worden geacht te zijn vrijgegeven onder de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen (zie BitcoinWiki NL:Auteursrechten voor details). Als je niet wilt dat je tekst door anderen naar believen bewerkt en verspreid kan worden, kies dan niet voor "Pagina opslaan".
Hierbij beloof je ons tevens dat je deze tekst zelf hebt geschreven of overgenomen uit een vrije, openbare bron.
Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij je daarvoor toestemming hebt!

To protect the wiki against automated edit spam, we kindly ask you to solve the following hCaptcha:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: