Proof of Work

Uit BTCWiki.nl

We noemen het concept achter Bitcoin Minen "Proof of Work". Work is hier te begrijpen als energie-verbruik x tijd. Het gaat om het bewijs dat er door de miner kosten zijn gemaakt om een nieuw geldig blok te vinden. De kosten bestaan voornamelijk uit electriciteitskosten. Als beloning voor het vinden van een nieuw blok ontvangt de miner (nieuwe) bitcoins. Omdat deze beloning over tijd gezien 5%-20% hoger ligt dan de stroomkosten, is er de prikkel voor ondernemers om miner apparatuur in te zetten.

Het is de meest eerlijke en simpele manier om iets in de fysieke wereld (energie) te transporteren naar de virtuele wereld. Proof of Work heeft een aantal gevolgen:

  • Het houdt Bitcoin decentraal; omdat er mining is, is er geen centrale partij nodig om Bitcoin te maken.
  • Het zorgt dat Bitcoin permissieloos en oncensureerbaar is; iedereen mag minen (of meedoen met een pool) en daardoor helpen met het vinden van een geldig blok, met daarin mogelijk ook de eigen transacties. Er is geen (centrale) partij die jouw transactie kan blokkeren.
  • Transacties zijn niet terug te draaien. Als een transactie in een blok zit kan die niet worden teruggedraaid, omdat degene die de transactie terugdraait (een aanvaller) dan veel energie moet gebruiken (zie uitzondering). Elk gevonden nieuwe blok beveiligt ook alle onderliggende transacties, omdat de blokken naar elkaar terug verwijzen.

En Proof of Stake dan?

Er is tot op heden geen andere methode gevonden voor decentraal, permissieloos en oncensureerbaar digitaal geld die werkt dan via Proof of Work. Hoe zit het dan met Proof of Stake? Is dat een alternatief? Niet echt.

Bij Proof of Stake zet je munten (van de desbetreffende cryptocurrency) in om een nieuw blok toe te voegen. Daar komt dan een reward voor terug in de vorm van nieuwe munten. Hoe meer munten je inzet, hoe groter de kans is dat je een blok kan toevoegen. Dit heeft als nadeel dat 'stakers' met veel munten een grotere kans hebben op de reward: rijken worden rijker.