PUB:De bitcoin is geen munt, maar een speculatieve investering

Uit BitcoinWiki.nl
Newsreader.jpeg

Dit is de reactie van BTCWiki.nl op "De bitcoin is geen munt, maar een speculatieve investering", een stuk van De Tijd (BE) op 2023-07-05.

Auteur: Koen Schoors - Deskundige(n): Koen Schoors (hoogleraar economie aan de UGent)


Auteur Koen Schoors heeft bij De Tijd een stuk geschreven over Bitcoin als munt.

De auteur gaat in op de verschillende redenen om bitcoin te gebruiken: betalen, rekenen, sparen.

Hieronder reacties vanuit BTCWiki op het stuk.


Van geld verwachten we normaal dat je er vlot en efficiënt mee kan betalen, rekenen, sparen en krediet verlenen. Daarom is de bitcoin geen geld. Mensen die geloven dat je met een bitcoin kosteloos en soepel kan betalen, leven in een illusie.

  • Fout: Bitcoinbetalingen kunnen, zeker met het Lightning-netwerk, snel en goedkoop.
  • Misleidend: "[K]osteloos en soepel betalen [is] een illusie" klopt niet, dit kan en gebeurt elke minuut van de dag vaak.
  • Correct: Het klopt dat bitcoin als rekeneenheid nog niet ideaal werkt. Hoewel sommigen het al gebruiken, wordt er door de meesten nog gewoon in euro's gerekend voor aankopen, ook al betalen ze met bitcoin.
  • Misleidend: Sparen in bitcoin werkt op de lange termijn goed. Bij langer dan 5 jaar en 1 maand vasthouden staat iedereen in de plus. Daarnaast kan bitcoin niet worden afgepakt, en raakt het bij bankproblemen niet verloren (in geval van zelfbeheer) wat het voor sommigen nog beter maakt dan een spaarrekening.

Hoewel de individuele transactiekosten voor een gebruiker laag liggen, zijn de maatschappelijke transactiekosten hoog. De nodige computertijd en bijbehorende emissies zijn enorm.

  • Misleidend: De auteur geeft aan dat de kosten "hoog" zijn maar vergelijkt dit niet met andere geldsystemen, zoals banken en goud, die beiden meer energie kosten dan Bitcoin.
  • Zie ook: Energiegebruik

Bovendien plaveit de bitcoin een financiële snelweg voor transacties die het daglicht niet kunnen verdragen, zoals drugs-, wapen- en mensenhandel, witwasserij, afpersing, verduistering en fraude. De potentiële negatieve externe effecten zijn met andere woorden niet te overzien. Daarom zullen de meeste overheden nooit de bitcoin als officiële betaalmunt aanvaarden.

  • Fout: Er zijn zelfs al overheden die hem aanvaarden (denk: El Salvador)

Als rekeneenheid is de waarde van de bitcoin te onstabiel.

Als spaarmiddel heeft de bitcoin geen toekomst. Risicoaverse spaarders eisen voorspelbaarheid en liquiditeit, terwijl de waarde van de bitcoin net notoir onvoorspelbaar en illiquide is. De onbetrouwbaarheid van sommige bestaande bitcoinplatformen en de recente fraudeschandalen waarbij veel spaarders hun geld kwijtspeelden, hebben het vertrouwen in de bitcoin sowieso een flinke knauw gegeven.

Bovendien kunnen spaarders hun bitcoins soms niet omzetten naar echte munten als de waarde van de bitcoin sterk daalt en het er dus net toe doet.

  • Correct: Het klopt dat bitcoin als rekeneenheid nog niet optimaal werkt. Hoewel een klein percentage bitcoiners de prijs in hun hoofd heeft zitten, geldt dit zeker niet voor iedereen. En het klopt dat er redelijk wat schommelingen zitten in de koers.
  • Correct: Ook klopt het dat het voor risico-averse spaarders, (aanvullend: die genoeg vertrouwen in het banksysteem hebben) waarschijnlijk (nog) niet de beste keuze is
  • Verduidelijking: Wereldwijd hebben er veel mensen geen toegang tot bank/spaarsystemen, voor hen is sparen in bitcoin soms de enige optie.
  • Verduidelijking: Sparen in bitcoin werkt op de lange termijn goed. Bij langer dan 5 jaar en 1 maand vasthouden staat iedereen in de plus. Daarnaast kan bitcoin niet worden afgepakt, en raakt het bij bankproblemen niet verloren (in geval van zelfbeheer) wat het voor sommigen nog beter maakt dan een spaarrekening.
  • Misleidend: Bitcoin is zeer liquide, er is altijd iemand om tegen te verkopen. Het 24-uurs-handelsvolume was op het tijd van schrijven meer dan 10 miljard euro.

[Bitcoin lijkt] uitstekend geschikt om portefeuilles te diversifiëren tegen de impact van onverwachte schokken op de rest van de portefeuille. In die zin is de bitcoin een aanvulling voor goud in het balanceren van de waarde van portefeuilles, want ook de correlatie tussen de bitcoin en goud is verre van perfect.

  • Verduidelijking: Leuk om te lezen!